Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Augustinas pasidalijo savo darbostogų įspūdžiais Kipre: kaip įtilpti į 600 Eur biudžetą?

Kai Lietuvos orai bet kuriuo metų laiku gali netikėtai „nustebinti“, šiltieji kraštai – visuomet geras sprendimas. Tuo įsitikinęs ir Augustinas Palubinskas, IT įmonės „Cognizant“ testuotojas, kuris norėdamas trumpam pakeisti klimato juostą, darbostogų kryptimi pasirinko Kiprą.
Augustino Palubinsko darbostogos Kipre
Augustino Palubinsko darbostogos Kipre / Asmeninio archyvo nuotr.

Suviliojo pragyvenimo išlaidos

Kaip dalijasi Augustinas, vasario mėnesį su bendradarbiu diskutavo, kad Lietuvos oras – niūrus ir pilkas, rodos, nepriklausomai nuo to, koks metų laikas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre
Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre

„Tuomet ir kilo mintis nuvykti kur nors į pietus pasimėgauti saulėtais orais. Pradėjome dairytis, kur būtų galima nebrangiai išvykti savaitei laiko. Pirmiausia ieškojome skrydžių ir nuomos Madeiroje. Pigesnių pasiūlymų nelabai buvo, tad pradėjome žvalgytis į panašaus klimato šalis kaip Madeira. Taip beieškant atradome Kipro salą. Pasižiūrėję, kad apgyvendinimas nėra toks brangus ir skrydžio bilietų kainos yra žymiai žemesnės nei Madeiros, nusprendėme nuvykti į Kiprą“, – pasakoja jis.

Salą tyrinėjo keturiese, trys iš jų buvo pasiėmę darbostogas.

„Mūsų darbovietė per metus suteikia galimybę „darbostogauti“ dvi savaites. Šioje saloje praleidome savaitę – tai buvo puiki galimybė suderinti darbą ir aplinkos pakeitimą bei pasimėgauti kitokiu klimatu“, – sako jis.

Anot jo, šis pasirinkimas pasiteisino – visa kelionė atsiėjo apie 600 eurų. Brangiausi buvo skrydžių bilietai, apgyvendinimo nuoma bei maistas, nes dažniausiai buvo valgoma restoranuose. O savaitei išsinuomuoti mašiną kartu su kuru atsiėjo apie 250 eurų.

Tiesa, pašnekovo manymu, buvo galima dar sutaupyti pasirenkant pigesnį apgyvendinimą, nes šiai kelionei buvo pasirinktas apgyvendinimas Viduržemio jūros kaimelio tipo vilos apartamentuose.

Ką verta pamatyti

A.Palubinskas Kipro saloje ypač rekomenduoja aplankyti Pafoso miestą.

„Pafose, kuris yra net įtrauktas į UNESCO paveldą, galima išvysti daugybę įspūdingų istorinės reikšmės, gamtos grožio ir poilsio vietų. Iš istorinių objektų verta pamatyti Pafoso archeologinį parką bei Karalių kapus, kurie yra vienoje vietoje. Archeologiniame parke galima patyrinėti romėnų miesto liekanas, mozaikomis puoštas vilas, amfitetrą bei agorą (turgavietę), o Karalių kapuose galima išvysti 7 atkastus požeminius kapus, kurie čia net nuo IV a. pr. Kr.

Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre
Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre

Iš gamtos objektų verta pamatyti Akamas pusiasalyje esantį Avakas tarpkelį, kuris driekiasi apie 2,5 kilometrus. Pėsčiųjų takas prasideda sutvarkytu parku, kuriame galima išvysti augančius įvairius augalus, krūmus, kad būtų patogiau jie yra pažymėti paaiškinamaisiais stulpeliais. Vėliau, einant gylyn į tarpeklį, prasideda upelis ir ties juo einantis uolėtas takelis. Einant tuo taku teks išbandyti savo jėgas – reikės kopti per įvairaus dydžio uolienas“, – vardija jis.

Be to, jis rekomenduoja išsinuomuoti bagio tipo motociklus (angl. buggy) ir jais pasivažinėti įvairiais maršrutais, kur paprastai su mašina sunkiai pravažiuosi.

Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre
Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre

„Jei jau vyksite į Pafosą, verta užsukti ir į Limasolio miestą, kuris yra vos už 50 kilometrų. Jame tikrai būtų verta pasivaikščioti po senamiestį, kuriame yra viduramžio laikotarpio pilis. Jei atsibostų miesto centras, tuomet galima pasivaikščioti ilga promenada, kurioje pilna įvairaus tipo restoranų – bent jau pusdieniui, o greičiausiai – ir ilgesniam laikui, tikrai atrasite veiklos“, – teigia A.Palubinskas.

Įvairi virtuvė

Kipro virtuvė, pasak keliautojo, labai panaši į graikų. Jis išskiria kelis pagrindinius patiekalus, kuriuos būtina išbandyti:

  • Musaka (moussaka) – graikiškas patiekalas, neatsiejamas nuo Kipro. Tiems, kas mėgsta baklažanus, daug sūrio ir faršo – skonis tikrai turėtų patikti. Jis dažniausiai patiekiamas moliniame indelyje.
  • Souvlaki – kiaulienos (ar kitos mėsos) kebabas – vienas populiariausių „greitojo maisto“ variantų Kipre. Paprasta, sotu ir tikrai patiks mėsos mėgėjams.
  • Mezė – dažniausiai šis patiekalas apibūdinamas kaip „daug mažų užkandžių lėkštučių“. Reikia pasirinkti, ko norėtumėte – žuvies ar mėsos mezė, o tuomet jau atneša įvairiausių rūšių patiekalų pagal šį pasirinkimą.
Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre
Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre

„Dar vienas iš patiekalų, kuris tikrai paliko įspūdį – tai buvo salotos iš daržovių, vaisių ir mėlynojo pelėsio sūrio, pagardintos graikiškais riešutais. Pačios salotos buvo patiektos meduje keptoje pitoje, dubenėlio formos.

Apskritai Kipro virtuvė pasižymi savo šviežiais, sezoniniais ingredientais. Daugelyje patiekalų pasitelkiami citrusiniai vaisiai, kas suteikia gaivumo pojūtį. Žinoma, restoranuose apstu žuvies patiekalų. Pats populiariausias pasirinkimas yra jūros karšis. Jis kiekviename restorane pateikiamas vis skirtingai: vienur su daržovėmis, kitur – su bulvytėmis“, – kalba IT specialistas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre
Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino Palubinsko darbostogos Kipre

Dėl to nenuostabu, kad jis planuoja darbostogų į šį kraštą vykti dar kartą – tik šįkart jau vasarą.

„Tuomet per pietus, kai būna karščiausia, galima dirbti iš namų, o vakare, kai saulė dar nebūna nusileidusi, daugiau galimybių kažką nuveikti lauke. Šį kartą, kai buvome Kipre to ir labiausiai trūko, nes baigus darbą saulė jau būdavo nusileidusi, tad reikėdavo iš anksto turėti planą, kad spėtumėme ir kažką pamatyti – bet iš tiesų tai svarbu keliaujant ir įprastu ritmu, ne tik per darbostogas“, – išvykos idėja dalijasi pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius